Handige tips en tools voor goed beeldmateriaal

 

Een berichtje op Facebook, een blog of een pagina op je website ziet er met een aantrekkelijke afbeelding uitnodigend uit. Het triggert de lezer om het bericht verder te lezen en door te klikken naar je website. Maar waar vind je een mooie afbeelding en waar moet deze aan voldoen? Maak gebruik van onderstaande handige tips en tools voor mooie afbeeldingen voor je blog, social media en website.

 

Gebruik gratis afbeeldingen

Er bestaan meerdere websites die gratis afbeeldingen aanbieden. De websites Freepik, Pixaby en Pexels zijn mijn absolute favorieten. De afbeeldingen die ze aanbieden zijn van goede kwaliteit, groot en gratis. Soms wordt er wel van je verwacht dat je de bron weergeeft bij het gebruiken van een afbeelding, maar dan staat dat erbij. Probeer de clichébeelden te vermijden en wees kritisch bij het uitzoeken van een afbeelding.

 

Betaal een klein bedrag voor een mooie afbeelding
Vind je het aanbod te klein op de gratis sites? Leg dan een paar euro neer en koop een mooie afbeelding. Handige betaalde fotosites zijn bijvoorbeeld 123rf en iStockphoto. Als je ze alleen digitaal gebruikt heb je aan een klein formaat vaak genoeg.

 

Maak je afbeeldingen zelf
Iedereen heeft tegenwoordig een goede camera op zijn of haar smartphone. Maak je afbeeldingen dus gewoon zelf! Creëer een mooie compositie van een bureausituatie of maak een wandeling door de stad/bos/strand en schiet erop los! Misschien ben je ontzettend creatief en kan je een beetje tekenen. Probeer dan eens het programma Paer53 uit. Hiermee kun je leuke persoonlijke illustraties maken, super leuk!

 

                    

 

Je afbeeldingen bewerken
Online kun je een heleboel programma’s vinden die het kopen van dure programma’s zoals Adobe Photoshop overbodig maken. Ik maak zelf vaak gebruik van PicmonkeyPixlr editor en Pixlr Express om afbeeldingen te bewerken. Een ander handig programmaatje om foto’s en ander beeld in te bewerken is Gimp. Dit is gratis software die je qua functionaliteit heel goed zou kunnen vergelijken met Adobe Photoshop.

 

Afmetingen van de afbeeldingen
Probeer het gebruik van grote bestanden te vermijden. Je website kan er namelijk erg traag van worden. Ik raad je aan om grote afbeeldingen eerst te comprimeren via bijvoorbeeld de online tool Compress JPEG. Op social media moet je afbeeldingen met verschillende afmetingen toevoegen, denk bijvoorbeeld aan een omslagfoto op Facebook of een profielfoto op LinkedIn. Make a Website Hub maakte een handige infographic met alle afmetingen van de populairste socialmedia-platformen. Bekijk de infographic hier.

 

Voorkom hoge boetes!
Het is heel verleidelijk om via Google een mooie afbeelding te zoeken en deze op je website te plaatsen. Maar doe het niet! Als je gepakt wordt heb je het niet over een boete van € 100,- of € 200,- maar een stuk hoger, het kan zelfs in de duizenden euro’s lopen. Daar zit je als (kleine) ondernemer natuurlijk niet op te wachten. Gebruik dus de tips uit deze blog en voorkom hoge boetes.

 

Zelf geen tijd om je blogs, website of social media van mooie afbeeldingen te voorzien? Neem contact op met ViA Annemarie!